« Update corona maatregelen 24 mei»

Gepubliceerd op 24-05-2020

De bijzondere situatie waarin we zitten vraagt om maatwerk en continue aanpassingen van de fiscale regelingen daaromtrent.
De overheid blijft de maatregelen heel regelmatig updaten en creëert ook nog nieuwe maatregelen. De eerste serie maatregelen gold van maart t/m mei 2020; vanaf juni gaan er weer andere maatregelen gelden.

Voor een duidelijk en betrouwbaar overzicht van de maatregelen verwijzen we naar de site van de Belastingdienst


Enkele interessante weetjes halen we er even uit:

+ Wist u dat de eenmalige tegemoetkoming voor de getroffen sectoren (TOGS) belastingvrij is?

+ Wist u dat de belastingrente is verlaagd van 4% (of 8%) tot 0,01%? Dat is in ieder geval over de periode van 23 maart tot 1 oktober 2020. Dit heeft het minder belangrijk gemaakt om eind april al een voorlopige aanslag over 2019 aan te vragen.

+ Wist u dat de regeling omtrent het urencriterium is versoepeld? In de aangifte inkomstenbelasting 2020 mag er voor de periode van 1 maart tot en met 31 augustus 2020 van uitgaan worden dat voldaan is aan het urencriterium; ook als dat in werkelijk niet het geval was (24u per week). 

+ Wist u dat de vrije ruimte in de werkkostenregeling in 2020 wordt verhoogd van 1,7% naar 3% (tot € 400.000 fiscale loonsom. Dat biedt de mogelijkheid om uw werknemers in deze moeilijke tijd extra tegemoet te komen, bijvoorbeeld met een bloemetje of een cadeaubon. 

+ Wist u dat rechtspersonen (BV's, Stichtingen) een coronareserve mogen vormen in de VPB, waardoor het verwacht verlies over 2020 direct verwerkt kan worden in de aangifte over 2019. Dit helpt voorkomen dat er belasting betaald moet worden over winst 2019, terwijl het nu in 2020 slecht gaat.

+ Wist u dat de vaste reiskostenvergoedingen van uw werknemers niet aangepast hoeven te worden? Zolang de crisismaatregelen gelden, mag u blijven uitgaan van het reispatroon waarop de vergoeding gebaseerd was. Dat mag ook als u een nacalculatie voor de vaste reiskostenvergoeding doet.

 

 

corona-update-1590350316.jpg